Corporate social responsibility – marknadsföring eller allvar?

På Systemvaruhuset har vi visionen att revolutionera IT-branschen i grunden, men vi är inte beredda att gå över lik för att göra det. Senare denna vecka skall vi i Styrelsen sätta oss ned och diskutera vår vision och målen för de kommande 3-5 åren. Som ett led i förberedelserna för det har jag börjat fundera igenom vad det är jag vill uppnå med Systemvaruhuset. Varför tyckte jag det var en bra idé att starta ett företag?

Efter lite funderande har jag kommit fram till att det var framförallt två faktorer som gjorde mitt beslut lätt; jag vill kunna påverka (min och andras) situation och jag vill bygga ett ”bra” företag. Med ”bra” menar jag ett ansvarstagande företag som inte drivs av kortsiktiga vinstintressen utan i det långa loppet bidrar till ett bättre samhälle.

Hur kan Systemvaruhuset göra det? Ett sätt är genom vår konsumption, genom att köpa miljömärkta varor m.m. så ökar vi efterfrågan på dessa. Ett annat sätt är genom att medvetandegöra vår personal och göra det möjligt för dem att göra samma val. Ett tredje sätt är genom aktiva insatser. Jag kanske aldrig kommer att ställa mig i Stadsmissionens soppkök och servera mat till hemlösa, men jag hoppas att jag en dag kommer att få tummen ur och faktiskt gå ned och göra det. Riktigt kul skulle det vara om hela företaget kunde göra det (det bygger dock på att alla andra skulle vilja det…)

Nåväl, åter till historien. När jag kom fram till ovanstående drivkrafter så fortsatte jag att fundera en stund och började leta förebilder. Kända, ansvarstagande, företag. Något förvånat gav jag nästan upp efter 10 minuter utan att ha kommit på ett enda! Jag fick ta till knepet att ropa ”kaffepaus!” på kontoret och fråga mina kollegor.

Efter lite diskussioner hittade vi ett antal mindre, nystartade företag som faktiskt kan göra anspråk på att vara ”goda” företag. Framförallt verkar klädindustrin ha kommit en bit på väg här. Varför är det så svårt att hitta stora företag som är ”goda”? Corporate social responsibility blir ju hetare och hetare som marknadsföringstrend! Är det kanske just det som är problemet, att det är en marknadsföringstrend. Är skiljelinjen mellan ”onda” och ”goda” företag så avgrundsdjup att det krävs en helt annan företagsstruktur för att vara ett ”gott” företag och i så fall; hur ser en sådan ut?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>