Domain driven design, or no domain?

Link: http://domaindrivendesign.org/resources/what_is_ddd

Eric Evans har under de senaste 5 åren populariserat domänmodellering med sitt koncept – domain driven design. Som så många andra har han tagit angreppssätt som till stora delar är vedertagna, etablerade och beprövade, blandat ihop och döpt om dessa och sedan lanserat dem på nytt.

Fördelen med detta är att han lyckats skapa ett intresse för en enormt kraftfull kravteknik; informationsmodellering. En väl genomförd informationsmodellering ger nämligen otroligt tydliga strukturella krav på systemet och är dessutom ett väldigt bra underlag för design.

Det som stör mig lite är att man på svenska prompt måste kalla det för domänmodellering (domain modeling). Detta eftersom ordet domän inte säger något. Med risk för att visa min okunskap så tolkar jag ordet som att det betyder område. Några exempel;

  • problemdomänen = problemområdet
  • verksamhetsdomänen = verksamhetsområdet
  • systemdomänen = systemet och dess tillhörande områden
  • kunskapsdomänen = ung. det jag känner till om saken

Om man då pratar om en domänmodell, vad menar man egentligen? En modell som inte beskriver ett område finns väl inte. Eller gör det?

Mitt råd är att istället för domän prata om vad ni modellerar, datamodeller, informationsmodeller, begreppsmodeller, databasmodeller, verksamhetsmodeller, systemmodeller m.m. Att modellen tillhör en domän är så självklart att det förvirrar mer än förklarar om man säger det.

Missförstå mig rätt bara, jag är en stor fan av domain driven design, rätt applicerat hjälper det oss att bygga bättre, mer robusta och förändringsbara system.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>