Långa och korta användningsfall – en fråga om personlighet?

Det finns många olika sätt att skriva användningsfall på; man kan skriva pseudokod eller mer berättande, man kan placera flödesbeskrivningarna i en tabell eller som löpande text, man kan skriva långa eller korta användningsfall, man kan ha all information i ett dokument eller bryta ut delar till egna dokument (verksamhetsregler, ordlista m.m.), man berätta med hjälp av ett flödesschema eller med ord.

Inget sätt är mer rätt än något annat, även om vi alla har något sätt som vi föredrar. Vad som är bäst beror alltid på det aktuella projektets förutsättningar och tidigare erfarenheter. Jag tycker om långa/stora användningsfall! Kanske är det min personlighet? Jag värderar en överblick och ett helhetsperspektiv. Långa användningsfall har, i mina ögon, följande fördelar:

- Det blir inte så många användningsfall, vilket gör att man kan överblicka systemet
- Varje användningsfall får ett tydligt egenvärde
- Det blir lätt att hålla fokus på verksamhetsnytta
- Det blir lätt för verksamheten att relatera till ett användningsfall

Samtidigt så har ju långa användningsfall några nackdelar…

- Varje dokument blir längre vilket ställer mycket högre krav på den som skriver det att det blir lättläst och överskådligt. Det sägs att Churchill en gång bad om ursäkt för att han inte hade tid att fatta sig kort… Ibland verkar attityden vara att bara man skriver tillräckligt länge så får man ju med allt det man vill ha med! Denna typ av användningsfall är nästan alltid i princip oanvändbara.
- Varje användningsfall kräver många testfall
- Ett användningsfall kanske blir för stort för en utvecklare och/eller för en iteration

Korta användningsfall å sin sida är ofta enklare att komma igång med. Det är ofta enklare för en ovan kravställare att skriva ett begripligt användningsfall om det är kort. Användningsfallet blir också mindre munsbitar för utvecklare och testare vilket underlättar ansvarsfördelningen i projektet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>