Recension av ”Att läsa och förstå bokslut” av Nancy Holmström

Språk: Lättläst svenska

Förkunskaper: Inga
Antal sidor: 230
Kategori: Redovisning
Målgrupp: Egna företagare

Boken består av tre delar;

 1. Lagstiftning
 2. Analys
 3. Värdering

Lagstiftningsdelen innehåller grundläggande information om vad ett bokslut är för något, vilka som måste göra det, vad det måste innehålla, vad menas med god redovisningssed m.m. Inte speciellt mycket som de flesta egna företagare inte redan känner till, men i alla fall en bra repetition. Framförallt är det också bra att ha all denna information samlad på ett ställe.

Analysdelen är den del som gör boken läsvärd för mig.
Den innehåller följande delar

 1. Läsanvisningar för den ovane
 2. Resultatanalys
 3. Lönsamhetsanalys
 4. Kapitalanalys
 5. Kostnads- och intäktsanalys
 6. Tillgångs- och skuldanalys
 7. Tillväxt- och förändringsanalys
 8. Icke-finansiell analys

Varje del ovan innehåller exempel och definitioner av nyckeltal inom respektive område. Mycket bra för den ovane (som mig). Den icke-finansiella delen innehåller nyckeltal för företagets mjuka värden.

Bokens avslutande del – Värdering, var inte så intressant för mig i dagsläget då den innehåller information om hur man kan värdera ett företag man vill köpa eller sälja. Kanske får jag dock nytta av den kunskapen också en vacker dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>