Tips för att kickstarta en ”död” modellering

Modellerade användningsfall i förra veckan… Det känns som att det är mer regel än undantag att modelleringen ”dör”. Så hände också nu. Vad det beror på varierar från fall till fall. Det kan vara dålig ventilation i modelleringsrummet, dåligt förberedda deltagare, oengagerade deltagare, trötta deltagare m.m. m.m. Igår tror jag det handlade om dålig ventilation.

Nedan hittar ni i alla fall några beprövade knep för att få liv i modelleringen igen.

 1. Ta en kaffepaus och hämta lite frisk luft
 2. Rita på whiteboarden
 3. Be de övriga deltagarna komma fram till whiteboarden och rita de också
 4. Tänk högt, så att övriga deltagare kan hjälpa dig
 5. Byt infallsvinkel, har ni fastnat på användningsfallen, gå tillbaka till aktörerna, och tvärtom om ni har fastnat på aktörerna.
 6. Konkretisera, för inte abstrakta resonemang om vad saker och ting skulle kunna tänkas heta. Utgå från det konkreta fallet och namnge det. Om ni sedan har två fall som är ganska lika kan ni generalisera genom att flytta ihop lapparna. Det är enklare att göra på det sättet än att försöka föra ett muntligt resonemang om olika fall. Hjärnan (åtminstone min) klarar inte av att hantera för mycket abstrakt information på en gång.
 7. Lyd minsta motståndets lag, fastna inte i diskussioner om namn m.m. Tag ett arbetsnamn (eller två) och gå vidare. Namnen kan ni gå tillbaka till senare
 8. Försök inte själv komma med svaren, släng ut frågor till övriga deltagare
 9. Skriv ned allt på lappar, så att deltagarna ser att modellen växer fram framför deras ögon. Då blir det också enklare att gå tillbaka och ställa kompletterande frågor senare. Dessutom ser deltagarna att deras input betyder något. Var inte rädd för att lägga till mer information än namn på aktörer och användningsfall. Dyker det upp ett alternativflöde så klottrar ni ner en mening om det också på lappen.
 10. Driv med dig själv och var inte rädd för att visa dig osäker. Skratt är kreativitetshöjande! Kundens verksamhet är dessutom komplex och det är naturligt att man inte har alla svaren.
 11. Samla in feedback. Rita två kolumner (t.ex. effektivitet och nytta) på whiteboarden och be folk att sätta en siffra (1-5) i varje innan de hämtar kaffe. 1=Väldigt ineffektivt arbete, vi kommer ingenstans resp 5=väldigt effektivt samt 1=meningslöst, vi kommer inte att ha någon användning för resultatet om vi fortsätter så här resp. 5=otroligt nyttigt, fortsätt så här. Efter rasten kan ni ha en diskussion om hur ni ska fortsätta modelleringen på bästa sätt.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>