UML-verktyg

Jag får ofta frågor om vilka uml-verktyg som är bra. Som standard så är mitt svar att det beror på vad man skall ha dem till.

Är tanken att man skall kunna generera kod så är kraven höga. Då duger bara rena utvecklingsverktyg, t.ex.:

Borland Together
Telelogic tau
Rational rose
Enterprise architect
Poseidon
ArgoUml

Vill man bara rita konceptuella diagram duger microsoft visio utmärkt.

Är priset en faktor så går också borlands, telelogics och rationals verktyg bort. Kvar blir då enterprise architect, poseidon och argouml. Det sistnämnda är open source och stödjer inte uml 2 (uml 1.4 räcker dock väldigt långt). Poseidon finns i en community edition som är gratis och sedan kan uppgraderas till mer kraftfulla (kodgenererande versioner).

Enterprise architect är min personliga favorit. Den enklaste versionen kostar drygt 100 dollar och den mest kraftfulle (enterprise) kring 300 dollar och för det får man ett verktyg som kan användas för såväl krav- som test-, och riskhantering samt projektplanering och utveckling inklusive debugging, ärendehantering och versionshantering. Exakt hur kraftfullt det är utveckling är jag dock osäker på av naturliga skäl (utvecklar inte…).

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>